Interviewer kan thuis blijven

maandag 20 april 2009

Niet dat het relevant is – maar vandaag is het de geboortedag van Adolf HItler. 

En er is nog iets bijzonders: voor het eerst in mijn inmiddels meer dan een kwart eeuw durende journalistieke loopbaan heb ik een interview om principiële journalistieke redenen afgezegd.

Toen ik in 1982 begon als eenvoudig verslaggever bij het Deventer Dagblad, kwam het wel eens voor dat je een geïnterviewde de kans gaf om een stukje tekst in de zien voor publicatie – alleen om feitelijke onjuistheden te corrigeren. Nu is het ter inzage vragen van een te publiceren tekst schering en inslag. Zelfs voor een fotobijschrift van twee regels, waarbij het alleen gaat om de juiste naam van de persoon op de foto, willen sommigen inzage voordat ze een antwoord geven op een eenvoudige telefonische vraag – schrijf ik uw achternaam met één of twee s’-en? 

Maar het kan nog gekker. Een paar jaar geleden vroeg een communicatiemedewerker van een minister me een complete vragenlijst op te sturen voor een interview. Ik heb hem een onderwerpenlijstje gestuurd. Daar had hij niets aan, vond hij, omdat hij daarmee de minister niet kon voorbereiden. Ik vond dat hij zelf ook kon nadenken, en de minister op zijn eigen manier kon voorbereiden op de vragen. Dat is nu eenmaal zijn werk. Het bleef bij een onderwerplijstje en het interview ging gewoon door. “Als ik een vragenlijst aan je doorstuur, ga jij de ambtenaren vragen wat de minister moet antwoorden, en dan kan zij me de antwoorden voorlezen. Zo doen we dat dus niet”, vond ik.

Van de week vroeg een communicatiemedewerker een uitputtend vragenlijstje op te sturen waarvan we tijdens het gesprek niet zouden mogen afwijken. Ze kreeg een onderwerpenlijstje. En ze antwoordde heel netjes: dat onderwerp wel, dat niet. Nooit meegemaakt: de geïnterviewde die gaat shoppen in de onderwerpenlijst van de journalist. Maar ze was niet te vermurwen. “Zo was nu eenmaal het protocol”, hoorde ik zeggen.

Interview afgezegd. Als de geïnterviewde zelf de vragen gaat bedenken die de journalist moet gaan stellen, kan de interviewer beter thuis blijven. Dan maar geen interview.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.