Het boek waar ik twintig jaar op wachtte

Het weiland in Ruurlo waar vader en zoon Lievestro werden gedood.

vrijdag 5 december 2008

Reactie van Alois Massop op mijn boek Tegendraads (verschenen in 2008 bij Uitgeverij Fagus, Aalten):

“Chapeau voor een boek waar ik decennia op zit te wachten! Jammer dat het niet twintig jaar eerder is uitgekomen, dan zouden sommige zaken nog duidelijker zijn geworden. Ik ben in 1947 geboren en mijn vader was van 1896. Hij heeft in 1940 in het Westendorp waar hij geboren werd, zijn boerderij verkocht en elders in de Achterhoek een nieuwe boerderij gekocht. Voor zijn trouwen in 1928 had hij al vier veroordelingen terzake Jachtwet overtredingen op zijn naam. 

Hij heeft de ouwe Lievestro persoonlijk gekend en had het vaak over het Ruurlose drama. Zelf ben ik na meer dan 40 jaar bij de politie gewerkt te hebben (speurhonden en groene wetgevingen hoe kan het anders) inmiddels met pensioen. In de zestiger jaren heb ik meestal tijdens lange nachtdiensten in het veld meermalen met kennissen, familie e.d. van sommige betrokken gesproken. 

De postcommandant Wilhelm Visser was in die tijd districts-adjudant van de Rijkspolitie in Doetinchem. Volgens mij leeft er nog een politieman die toen in 1949 in de groep Lochem als Rijksspeurhondgeleider werkzaam was en ook bij het krieken van de dag op de plaats delict was. Deze persoon Gerrit Cornelis S. is geboren op 25-04-1918 een leeft altijd nog en ook helder van geest. De geruchtenstroom in het boek is de woordelijke weergave zoals ik die in mijn loopbaan in de Achterhoek (Hengelo Gld) altijd heb vernomen. Jammer dat dit heeft plaats gevonden voor een paar stuks fazanten (die met heldere maan meestal met de 6 mm geschoten worden) De familie Lievestro blijkt wel uit het goede hout gesneden; ze hebben hun nek nog al uitgestoken in de oorlog.

Bedankt en een fijne decembermaand.

Alois Massop”

pastedGraphic.png
Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.