De dag van Steve Truscott

zondag 26 augustus 2007

Steven Truscott is icoon voor justitiële missers in Canada. Op 9 juni 1959 verdween Lynne Harper, een 12-jarig meisje uit het dorpje Clinton in Ontario. Ze werd enkele dagen later terug gevonden, verkracht en gewurgd.

De laatste die met haar gezien werd, was Steven Truscott. De toen 14-jarige jongen bracht het meisje op zijn fiets naar de Highway, waar ze – volgens de jongen – door iemand met een auto werd opgepikt.

Vlak nadat het meisje was gevonden, werd Steven Truscott vastgezet. Het politieonderzoek richtte zich volledig op de veroordeling van Truscott. Er werd geen onderzoek gedaan naar andere mogelijke verdachten met een historie van zedendelicten in de directe omgeving. Verklaringen van getuigen werden gemanipuleerd, zodanig dat ze pasten binnen het gat in het alibi van Steven Truscott. Ontlastende verklaringen werden buiten het politiedossier gehouden.De veertienjarige jongen werd door een jury veroordeeld. En hoewel de jury om clementie vroeg, vanwege de jonge leeftijd van Truscott, besloot de rechter de jongen volgens het volwassenenrecht naar de dodencel te sturen. Hij zou worden opgehangen.

Truscott is nooit opgehangen. Hij is uiteindelijk vrijgelaten, maar nog steeds staat hij op als een veroordeeld moordenaar en gaat hij naar bed als een veroordeeld moordenaar. Ondanks behandelingen met LSD en andere verdovende middelen die verzwegen waarheden in zijn brein aan het licht zouden moeten brengen, heeft Truscott altijd volgehouden onschuldig te zijn.

Het gerechtshof van Ontario heeft begin dit jaar de zaak opnieuw behandeld, nadat een speciale commissie tot het oordeel was gekomen dat de berechting van Truscott destijds niet is gegaan zoals het zou moeten. En dinsdag om 11 uur, (19 uur Nederlandse tijd) komt de uitspraak. Voor Truscott is het de zoveelste laatste kans om van alle blaam gezuiverd te worden. Hoger beroep heeft hem niets opgeleverd, een eerder herziening van de zaak evenmin.

De publieke opinie is inmiddels op zijn hand, maar de vraag is wat de rechters doen.

pastedGraphic.png

NASCHRIFT

Free at last

dinsdag 28 augustus 2007

Uiteindelijk toch een vrijspraak. Na bijna een halve eeuw kan de Canadees Steven Truscott vanavond voor het eerst naar bed zonder het stempel van veroordeeld moordenaar. Het Ontario Court of Appeal heeft de inmiddels 62-jarige Steven Truscott uiteindelijk vrijgesproken. Volgens het hof in Ontario was de veroordeling van de toen 14-jarige Tuscott een justitiële dwaling. Hij had op grond van het geleverde bewijs nooit veroordeeld mogen worden. Overigens zegt het hof dat evenmin is bewezen dat Truscott onschuldig is.

Truscott werd in 1959 tot de strop veroordeeld. Hij ontliep de doodstraf alleen maar omdat hij nog zo jong was. ‘Als ik toen achttien was geweest, was ik al lang gedood’, zei hij enkele jaren geleden in een interview met Julian Sher, die een vuistdik boek over de kwestie schreef.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.