Al één PvdA-stemmer overgehaald

woensdag 21 maart 2007

Lang geleden – toen Pim Fortuyn nog een gemankeerde marxist was, en Gert-Jan Oplaat nog nooit van hem gehoord had – op een mooie zaterdag in het Twentse Markelo, had ik een lang gesprek met Henri Kruithof.

Kruithof is nu kandidaat-statenlid voor de VVD in Groningen. Maar toen was hij nog voorlichter van minister van landbouw Jozias van Aartsen.

Het was een werkbezoek, waar VVD-kamerlid in spe Oplaat extra in het zonnetje werd gezet. Er was een bezoek aan het pluimveebedrijf van Oplaat, een rondtoer met een huifkar, een bezoek aan een lokaal landbouwmechanisatiebedrijf, en een lokale wijnproeverij met een oud-klasgenoot van mijn broer die met nog meer aardappels in de mond praatte dan twee Van Aartsens bij elkaar.

Ik zat in de auto bij de voorlichter van de minister. We hadden het over de ontvangst van mobiele telefoons, over de maatregelen bij varkenspest en over de politieke voorkeuren. Ik veronderstelde dat Kruithof een VVD’er was. Maar dat moest hij in alle toonaarden ontkennen. Hij had – zo herinner ik me – ongeveer zijn hele leven PvdA gestemd.

Kruithof struikelde enigszins ongelukkig en naar mijn overtuiging geheel buiten zijn schuld over de val van Haijo Apotheker. Over wie? Haijo Apotheker, de man die tussen zijn burgemeesterschappen van Muntendam, Veendam, Leeuwarden, Steenwijk en Steenwijkerland door ook nog even landbouwminister was. Over die man kan ik ook nog wel een hoofdstuk schrijven. En Kruithof ook denk ik . . .

Later kwam ik Kruithof weer tegen, hij was opgeklommen – of afgedaald, het is maar hoe je het bekijkt – tot voorzitter van een Groningse VVD-afdeling en ik vroeg me per e-mail af of hij dezelfde Henri Kruithof was als degene die ik in Markelo had gesproken. Dat bleek zo te zijn.

“Al één PvdA-stemmer overgehaald”, reageren Ralph en Sandra nu op de weblog van Kruithof. Waarschijnlijk is dat de stem van Kruithof zelf.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.